Europoslanci přijali pozvání Městského parlamentu dětí a mládeže Holešov

Městský parlament dětí a mládeže města Holešova uspořádal v pátek 31. března 2017 dopoledne besedu pro školy a veřejnost s názvem „Mladí lidé a Evropská Unie“.  Akce se zúčastnili žáci první, druhé, třetí základní školy, žáci Gymnázia Holešov a VPŠ A SPŠ MV v Holešově. Beseda se uskutečnila ve velkém sále kina. Mezi pozvané hosty patřil místopředseda evropského parlamentu europoslanec Pavel Telička, europoslankyně Olga Sehnalová, europoslanec Jiří Pospíšil a senátorka našeho obvodu Šárka Jelínková.

V úvodu besedy se představil krátkou prezentací Parlament dětí a mládeže města Holešova. Člen MPDM Lukáš Leško seznámil všechny přítomné s nejdůležitějšími akcemi a projekty MPDM. Poté se ujal slova předseda Radek Šimčík a koordinátorka Jarmila Vaclachová, kteří všechny přítomné přivítali, přivítali také hosty a zahájili tak oficiálně besedu.

Na úvod moderátorka představila všechny vzácné hosty krátkými medailonky, potom každý z přítomných hostů řekl pár slov o své práci v EU parlamentu a paní senátorka seznámila přítomné s činností v senátu

Poté začala velmi živá diskuze, mladí lidé se zajímali o témata, která v současné době hýbou Evropou, brexit, bezpečný pohyb osob v rámci Schengenu, možnost držení zbraní, studium v zahraničí, nechyběly také dotazy na téma volný čas, koníčky, zájmy.

Vzhledem k tomu, že mezi diváky byli přítomni zahraniční dobrovolníci, byly také poslancům kladeny dotazy v angličtině. Všichni poslanci výborně bez zaváhání odpovídali. Na základě toho pan Telička doporučil všem mladým zapojit se do mezinárodních projektů v rámci programu Erasmus+ a doporučil také studium v zahraničí.

Beseda byla velmi zajímavá, ne všechny otázky v rámci besedy mohly být zodpovězeny. Přesto se všichni přítomní dozvěděli spousty nových a zajímavých informací. Na závěr členové MPDM poděkovali všem vzácným hostům za pozvání do Holešova. Poděkování organizátorů si zasloužili také přítomní žáci všech holešovských škol za aktivní přístup a pěknou atmosféru.

Děkujeme všem, kteří nám pomohli se zabezpečením této akce – pracovníkům SVČ-TYMY  a MKS Holešov.
Budeme se těšit na setkání při dalších akcích, které v tomto roce ještě připravujeme.

Za členy městského parlamentu Radek Šimčík, předseda

 

Vložit komentář

Musíte být Přihlášen(a) pro psaní komentářů.